Pátek, Únor 11, 2011

308 Jídelní stůl

(prosinec 2010 až únor 2011)

Při pořizování jídelního stolu jsme si také užili mnoho legrace.

Jídelní kout byl navržen a lavice do něho vestavěná byla vyrobena pro kruhový stůl průměru 110 cm. Zní to jednoduše, ale zkuste takový stůl sehnat, když navíc potřebujete, aby byl rozkládací na rozměr 110×140 a aby byl podepřen jedinou centrální nohou, která nikde po obvodu stolu nebude překážet. To, že stůl a židle nebudou vypadat stejně, jako lavice, s tím jsme se víceméně smířili.

O jednom stolu jsme dávno věděli, vyrábí ho firma Jelínek, je krásný a kvalitní, ovšem ta cena. Se čtyřmi židlemi by nás přišel na skoro 40 tisíc korun a to rozhodně nebyla částka, kterou bychom si mohli a chtěli dovolit. Nakonec jsme po všech peripetiích za stejnou sestavu vydali 20 tisíc a ještě máme jednu stolní desku do rezervy.

Po zoufalém shánění něčeho levnějšího jsem si začal dělat vlastní návrh a vážně jsem uvažoval, že si stůl necháme vyrobit na zákazku od firmy Plant GM, která pro nás zatím dělala všechny truhlářské práce. Vždycky budu asi litovat, že jsme se touto cestou rovnou nevydali.

30810m.jpg 30811m.jpg 30812m.jpg

Těsně před vánocemi jsem totiž narazil na stůl firmy Iktus, který měl tvarově naprosto ideální nohu. Iktus dělal i pěkné židle, tak jsme se pro ně poněkud narychlo a zbrkle rozhodli. Rozhodnutí předcházelo ještě úspěšné jednání o zvětšení stolu, protože standardně ho nabízeli jen v průměru 100 cm. Nakonec jsme objedali stůl o průměru 105 cm (větší by prý nebyl dostatečně stabilní). Trochu nerozvážně jsme také přešli fakt, že deska stolu není z masivního dřeva ale z dřevotřísky potažené nějakou fólií. A s ještě větší zbrklostí jsme zvolili barvu třešeň – pouze na základě obrázků na internetu.

Stůl přivezli den před štědrým dnem a naším prvním rozčarováním byla barva, která se nepodobala tomu, co bylo na internetu, ale nehodila se ani k lavici, ani ke kuchyňské lince. Masivní dřevo působením světla časem barvu změní, ale to o ‘umakartové’ stolní desce samozřejmě neplatí.

30801m.jpg 30802m.jpg

Vzhled jsme během svátků řešili ubrusem, ale když jsme ho po svátcích potřebovali vyprat, skutečnost se odhalila v plné nahotě. Barva desky nebyla nic ve srovnáním s detaily jejího provedení.

30803m.jpg 30804m.jpg

Navíc jsme zjistili, že povrch stolu je nepříjemný a studený. Byl strašný rozdíl mezi dotykem masivní lavice a sterilním plastem stolu. Bez velkého dalšího rozmýšlení jsem zavolal pana Ptáčka z Plant GM a objednal jsem u něho stolovou desku z masivu.

Současně s tím jsem se pokusil stávající desku reklamovat (noha byla dobrá, tu jsme si pro novou desku potřebovali nechat). Snažil jsem se dosáhnout spíše nějaké slevy, protože starou desku už potřebovat nebudeme, ale paní v Iktusu to nějak nechtěla pochopit. Asi jí záleželo na dobré reputaci firmy, takže k nám poslala technika, aby stůl opravil. Ten se pak o to u nás asi hodinu snažil. Brzy se ukázalo, že je to snažení zcela marné a poté, co se z desky začalo loupat i to, co na něm předtím spolehlivě drželo, si desku odvezl. Asi za týden nám přišla stolová deska zcela nová.

Tím ale naše trable neskončili. Když jsme si totiž přivezli novou desku z Plant GM, zjistili jsme po smontování stolu, že deska má úplně jinou barvu, než lavice a dveře, které byly vyrobeny dříve:

30805m.jpg 30806m.jpg

Měl jsem z toho jednu těžkou noc. Další den jsem pak zavolal do Plant GM a dohodl se na předělání. Musím napsat, že tuto firmu jsme si vybrali dobře, chovají se velmi seriózně s předěláním nevznikly žádné potíže. Problém byl patrně v mořidle. To původní, které používali pro dveře a lavici, už došlo a to nově koupené (stejné značky, stejné barvy) se chovalo jinak.

Předěláním desky stolu toto dobrodružství skončilo. Deska není úplně stejná jako lavice, ani jako noha stolu nebo židle. Tvoří takový přechod mezi jedním a druhým. Ale je krásná.

30807m.jpg

Desku od Iktusu máme na půdě a alepoň po dobu záruky si jí musíme nechat (co kdyby se něco stalo se stolovou nohou?). Za dva roky patrně skončí ve sběrném dvoře.

Plynou z toho tři poučení. Za prvé, není dobré přes internet nakupovat nic, u čeho je důležitý vzhled a materiál – je potřeba to vidět a sáhnout si na to. Za druhé, člověk nemá jednat unáhleně. Kdybychom věc nechal trochu dozrát, sice bychom na vánoce seděli u plastového zahradního stolu, ale asi za stejnou cenu bychom mohli mít celý stůl od Plant GM podle mých prvotních představ. A za třetí, budete-li něco mořit nebo barvit, myslete dopředu a kupte si mnohem víc barvy než dokážete spotřebovat, nikdy nevíte, kdy jí budete ještě potřebovat a je možné, že stejnou už neseženete.