Středa, Červen 16, 2010

132 Nepovedený sloupek

(květen až červen 2010)

Při provádění fasády se narazilo na dost zásadní problém se sloupkem zábradlí terasy, který byl namontován příliš blízko stěny domu, takže fasáda se za něj ani při nejlepší vůli nemohla vejít. V projektu by sloupek nakreslen správně a celkem jasně, ale jeho poloha nebyla zakótována, takže při stavbě terasy došlo k pochybení.

13201m.jpg 13202m.jpg

Padlo mnoho návrhů řešení, z nichž většina se mi zdála nepřijatelná. Snad nejhorším navrhovaným řešením bylo fasádu dotáhnout ke sloupku a ten prostřednictvím pružného tmelu jaksi propojit se stěnou domu. Podle mne by to vypadalo hrozně, navíc zábradlí je samostatnou konstrukcí, která podléhá vlastním deformacím, nemá se stěnou domu nic společného a nemělo by tedy být s domem spojeno.

Druhým extrémním řešením by bylo žádat Penatus o rozebrání části terasy a opravu podle projektu. Terasa ale není zase tak jednoduchou konstrukcí, jak by se mohlo na první pohled zdát, protože její součástí je izolovaný strop sklípku, jehož částečné rozbrání by mohlo přinést více problémů než užitku.

13203m.jpg 13204m.jpg

Nakonec jsem souhlasil s odříznutím sloupku v místě těsně nad izolací. Vypadalo to děsně, navíc to stejně celý problém neřešilo, protože fasádu by bylo potřeba udělat i za pahýlem sloupku, který na terase zůstal. Uříznutý sloupek chvíli smutně ležel opuštěn na stavbě a pak si ho odvezl stavbyvedoucí, aby ho nechal zhoblovat a zespoda do něho vydlabat otvor pro ocelový trn, kterým bude sloupek ke svému pahýlu znovu připevněn.

13205m.jpg 13206m.jpg

Teď už je sloupek znovu na místě, je zúžený, aby mezi ním a fasádou mohl foukat vítr, ale není to moc vidět. Šrouby, kterými je sloupek připevněn budou zakryty dřevěnými ‘špunty’, takže celý problém bude zaretušován v maximální možné míře, hodně pomůže i vodorovná treláž. Trochu se bojím, jak se fasádníci poperou s detaily kolem sloupku a kolem impregnované desky, kterou je fasáda v místě nad terasou před sloupkem ukončena.

13207m.jpg 13208m.jpg

Galerie1 - Galerie2 - Galerie3 - Galerie4