Sobota, Duben 10, 2010

125 Hrubé profese

(březen 2010)

Zatímco stavba konstrukce domu probíhá víceméně kontinuálně, profese se dějí na pokračování. V první fázi proběhlo to, co už je nyní skryto v podlaze - podlahové guly, podlahové kanálky vzduchotechniky, teplovodní potrubí ke koupelnovým žebříkům a část trubek k solárním panelům.

Po dokončení anhydritových podlah znovu nastoupili instalatéři a nově i elektrikáři, aby instalovali všechny rozvody, které budou skryty ve stěnách pod sádrokartony (SDK). Vzniklo nepřehledné bludiště trubek a kabelů, kterému jsme se zatím ani nesnažili porozumět. Spíše bylo důležité udělat co nejpřesnější dokumentaci průběhu všech instalací, abychom i po zakrytí SDK věděli, kde nesmíme věšet obrázky, abychom nenavrtali nějaký kabel nebo trubku. Udělali jsme pro tento účel téměř 250 fotek a ještě se chystáme pro jistotu všechno také nafilmovat. Fotky nejsou moc zajímavé a jsou srozumitelné jen v pořadí, jak jsme je pořizovali, vypadají asi takto:

12501m.jpg 12502m.jpg

Instalatéři byli na stavbě asi dva dny. Stihli udělat i tlakovou zkoušku potrubí. Hlavní uzávěr vody s nějakým zařízením, které upravuje tlak vody (a zjistilo se, že ve vodovodním řádu je skutečně tlak nepřiměřeně vysoký) a filtruje nečistoty, máme ve spíži. V technické místnosti bude uzávěr vody s odvzdušňovacím ventilem pro kohoutek na zahradním sloupku.

12503m.jpg 12504m.jpg

Instalace odpadu a vody pro umyvadla a záchody si vyžádala postavit i základ přizdívek pod okny v obou koupelnách. Instalatéři vyřešili i sloupek na zahradě a nabídli nám do jímky čerpadlo EASYPUMP E-DEEP 1000, které funguje trochu jako domácí vodárna - spouští se pouhým otevřením kohoutku a dokáže vyvinout dostatečný tlak, aby se hadicí dalo stříkat i v horní části pozemku. Nabídku jsme přijali i když je čerpadlo docela drahé, zatím ho ale nemáme, bude se instalovat později.

12505m.jpg 12506m.jpg

Elektrikářské práce trvaly déle než týden - odpovídá tomu i množství instalovaných kabelů. Elektrikáři od nás dostali výkres, do kterého jsme zakreslili umístění všech vypínačů, zásuvek apod., ale nejsme schopni zkontrolovat, zda je všechno tak, jak jsme to navrhli. Navíc během instalace se prováděly různé změny, některé na popud elektrikáře, jiné jsme dělali sami, protože teprve na místě jsme přišli na to že původně navržené umístění není vhodné - např. vypínač světla nad schody by byl zcela schodištěm zakryt.

12507m.jpg

Elektrikář udělal jednu dost drsnou chybu. Aby mohl umístit vypínače podle našeho návrhu, vykroužil díry pro tělesa vypínačů v jednom ze sloupků, které podpírají vrcholovou vaznici, čímž jeho průřez zmenšil na cca polovinu. Koukal jsem na něho, když tu hrůzu páchal, ale nedošlo mi to, takže svou práci dokončil a pak teprve si sám všechno uvědomil. Na jeho omluvu musím napsat, že konstrukce našeho domu je opravdu dost komplikovaná a na první pohled vůbec nemusí být jasné, jak staticky funguje, který shluk fošen je nosným sloupkem a který nikoli. Pan Strejček do vzniklého otvoru vlepil fošnu a tím problém celkem elegantně vyřešil.

12508m.jpg 12509m.jpg

Při instalaci elektrických rozvodů se objevila ještě jedna šlamastika. Zatím to není zcela definitivní, ale s velkou pravděpodobností bude nutné zbourat sloupek, ve kterém je skříňka s hlavními jističi - do stávající skříňky se patrně nevejde vše, co bude náš dům vyžadovat. S tím souvisí i vlastní připojení elektřiny od ČEZu, které je skryto ve skříňce na betonovém sloupu před vraty. I tato skříňka, která je totálně prorezlá a děravá, by se totiž měla přestěhovat do sloupku na zem. To by vyžadovalo jakousi součinnost ČEZu a tudíž patrně i nějaké zdržení.

12510m.jpg 12511m.jpg

Galerie1 - Galerie2 - Galerie3