Sobota, Březen 6, 2010

117 Izolace střechy

Tepelná izolace je, co do množství, jednoznačně převládajícím materiálem dřevostavby a nejvíce je to patrné v konstrukci střechy. Krokve, které jsou vysoké 180 mm jsou zespodu ještě nastaveny latěmi vysokými 60 mm a celý tento prostor je zcela vyplněn izolací Orsik - je to minerální izolace z čedičové vlny. Hodně připomíná skelnou vatu, která se používala za našich mladých let, ale lze s ní pracovat holýma rukama. Orsik nepíchá tolik jako skelná vata, přesto se při zpracování nějaké jemné částice dostávají do vzduchu a i když jsem se v domě pohyboval řádově jen minuty, cítil jsem to ve vlasech a pálily mne oči.

11701m.jpg 11702m.jpg

Orsik pro tento účel je měkký jako řídký filc, ale na správný rozměr se řeže ruční pilkou na dřevo. Desky Orsiku se řežou vždy o trochu větší, než jaké jsou potřeba, takže po natlačení mezi krokve ve střeše samy drží, není potřeba je nijak proti vypadnutí jistit. Nad obývacím prostorem v místě vodorovného zaklopení se desky proti vypadnutí zajišťovaly vždy několika hřebíčky zatlučenými do kleštin.

11703m.jpg 11704m.jpg

Hned po izolaci střechy se provádí zaklopení střechy OSB deskami, takže izolace už nemůže vypadnout ani při menším zemětřesení. Pod OSB deskami pak povedou rozvody - v našem případě kabely od anténní tyče a trubky od solárních panelů a kabely ke světlům. To všechno bude ještě překryto dřevěným roštem tloušťky 60 mm, na kterém bude zespodu obklad palubkami nebo sádrokartonovými deskami. Těchto 60 mm by mělo být znovu vyplněno tepelnou izolací, takže ve střeše budeme mít celkem 300 mm tepelné izolace.

11705m.jpg 11706m.jpg

Galerie1 - Galerie2 - Galerie3 - Galerie4 - Galerie5