Neděle, Únor 28, 2010

115 Střešní krytina

Střešní fólie byla položena tak akorát včas. Konečně přišlo oteplení a s ním i déšť, ale náš domeček už byl v suchu. Několik dní trvalo, než montážníci na střechu přibili laťování, na které se pokládají tašky. Těm spodním latím, přibitým shora na krokve se říká kontralatě. Díky nim vzniká pod latěmi a taškami vzduchová mezera, takže střecha ‘dýchá’ a i z vnitřku domu se může odpařovat vlhkost skrz difúzní fólii. Po latích se dá po střeše chodit. Také jsem si to vyzkoušel, ale pokrývač by ze mne být nemohl. Těžko se vyrovnávám s tou šikmou plochou pod nohama a mám tendenci rovnat se kolmo ke střeše, což rozhodně není dobrý nápad. Montážníci se ale po střeše pohybuji s naprostou jistotou.

11501m.jpg 11502m.jpg

Pro pokládání tašek byl na stavbu dopraven jednoduchý výtah, kterým se tašky dopravovaly ze země na střechu. Po střeše se tašky rozvážely vozíčkem, který pojížděl po vodorovných latích.

11503m.jpg 11504m.jpg

Tašky se na střechu jen pokládají (šroubují se jenom hřebenáče a okrajové tašky nad štíty domu) a jde to fakt rychle - celá střecha byla taškami pokryta za necelé dva dny. Těsně pod hřebenem se dávají větrací tašky, kterými se odpařuje vlhkost nahromaděná pod krytinou (vlivem kondenzace vodních par na taškách nebo fólii - mezi taškami by dešťová voda protékat neměla).

11505m.jpg 11506m.jpg 11507m.jpg

Na krytině je mnohem více ‘anomálií’. Střechou prochází řada prvků, které pod střechou navazují na nějaké interní instalace a rozvody. V našem případě to je zatím anténní tyč a věžičky umožňující odvětrání kanalizace v koupelnách. Anténní tyč je vysoká asi 3 metry a definitivně rozptýlila moje obavy z absence internetového signálu z Nučic. Jenom si nedovedu představit, jaký šílenec bude schopen a ochoten instalovat nějakou anténu až na špičku naší petřínské rozhledny.

11508m.jpg 11509m.jpg

Na jižní polovině střechy budou ještě instalovány dva sluneční kolektory - zřejmě pomocí šroubů skrz střešní tašky a od kolektorů povedou trubky do technické místnosti. Všechny tyto prostupy střechou musí být pečlivě provedeny, aby se nestaly místem zatékání. Průchod difúzní fólií musí být přelepen vzduchotěsnou lepící páskou a na každý prvek, který prochází střechou se těsně navléká gumová membrána (vypadá trochu jako neopren), která je navlečena nad fólií a je k fólii rovněž pečlivě přilepena vzduchotěsnou páskou.

Galerie1 - Galerie2 - Galerie3