Čtvrtek, Leden 21, 2010

109 Příčky

Framing obvodových stěn proběhl za mrazivého počasí bez srážek. Myslím, že to pro stavbu dřevostavby byly ideální podmínky, ne však pro pracovní četu, pracovali sice nabalení, v kapucách a rukavicích, ale ne všechny činnosti lze v rukavicích zvládnout. Myslím, že mají hodně rádi naší zahradní chatku, kam se občas chodí zahřát k olejovému radiátoru. Marcela se raduje, jak všechno, co jsme v chatičce zachovali (a nevyhodili) využívají, např. staré rádio (to mají při práci v domě) a starou dřevěnou plesnivou bedničku, kterou rádio zakrývají při nepřízni počasí.

Penatus pracuje ve zvláštních pracovních cyklech, vždy 9 pracovních dní (od pondělka do dalšího úterý) následovaných prodlouženým pětidenním víkendem. Během té jejich nepřítomnosti budou na stavbě pracovat profese, aby si pracovní čety na stavbě navzájem nepřekážely. Podle mého názoru budou prodloužené víkendy využívat zloději ke krádeži dřevěných fošen a desek, které jsou volně rozloženy po celém pozemku.

Příčkami vznikla v domě nepřehledná změť fošen, která vypadá jako bludiště a jenom my projektu znalí dokážeme rozluštit, kde jsou jednotlivé místnosti a kudy se do nich vstupuje.

pricky01-m.jpg pricky02-m.jpg
pricky03-m.jpg pricky04-m.jpg

O víkendu začalo hodně sněžit a přišla nepříjemná obleva. Sníh se pak v pondělí a v úterý změnil na husté mrholení, všude bylo mokro, děsilo mne, jak dřevo vlhlo. Než pracovníčci v úterý skončili svůj první pracovní cyklus, proměnila se základová deska ve dno bazénu. Spousty sněhu zůstaly shrabány do míst, kde nepřekážel, ale většina ho roztála a voda neměla kudy odtékat, protože kolem celého domu byl pod obvodovými stěnami kotevní práh. Tak jsem nastoupil se synkem Tomášem a základovou desku jsme vysušili. Není jednoduché zbavit se cca 50 m2 louže hluboké 1 až 2 cm. Nejprve jsem vodu lopatou nabíral do kbelíku, ale za chvíli bylo jasné, že by to trvalo asi týden. Naštěstí mne napadl skvělý nápad. Do domu jsme naházeli sníh, ten vodu nasál jako houba a bylo snadné ho pak lopatou nabrat a vyhodit z domu zase ven. Museli jsme vypadat jako kašpaři, když já házel jedním oknem sníh dovnitř a Tom ho druhým oknem zase vyhazoval…

pricky05-m.jpg pricky06-m.jpg

V úterý přivezli na stavbu nejděsivější kus dřeva - vrcholovou vaznici. Bude se spojovat ze dvou částí dlouhých asi 11 a 8 metrů a má profil 14/36 cm. Druhým takovým prvkem je nosník, který bude podepírat štít domu nad terasou. Ten je sice dlouhý jen asi 6 metrů, ale vysoký úctyhodných 46 cm. Bude muset přijet dost velký jeřáb s dlouhým ramenem, aby mohl s prvky manipulovat na délku celého domu. Stavbyvedoucí Strejček se přiznal, že dosud úplně přesně neví, jak bude tyto prvky montovat.

nosnik01-m.jpg nosnik02-m.jpg

Galerie1 - Galerie2 - Galerie3