Neděle, Leden 3, 2010

102 Koupelny

Zatímco umístění kuchyně bylo vždycky celkem jasné a jen se měnilo uspořádání prvků podél stěn, u koupelny a záchodu (tj. malé koupelny) se průběžně měnil tvar i velikost místností, do kterých jsme příslušné zařízení museli ‘našlapat’. Návrhů bylo tedy mnohem více než pro kuchyň a více se od sebe navzájem lišily. Místnosti pro koupelny vždycky nějak ‘vyšly’ z dispozice domu, takže jsme v nich moc prostoru pro rozlet neměli. Ve věci koupelen jsme se také příliš neshodli s naším architektem, který těžko nesl, že jsme chtěli pračku a sušičku v koupelně (on by je raději viděl v technické místnosti), že vůbec nechceme vanu (nakonec máme alespoň maličkou) apod. Zde jsou některé starší návrhy (velké) koupelny:

koup01-m.jpg koup02-m.jpg
koup03-m.jpg koup04-m.jpg
koup05-m.jpg

Na koupelnách jsme chtěli trochu ušetřit, ale moc se to nepodařilo. Klozet a umyvadlo jsme vybrali od Jiky, cena je tedy celkem lidová, ale trochu jsme si nadrobili naším požadavkem na umyvadlovou baterii se sprškou. Spršku máme i v našem bytě, zvykli jsme si na ní a mohu jí jen doporučit. Baterie se sprškou jsou ale specialitou finské firmy Oras a nejsou levné, navíc - baterie v koupelně by měly být stejné, takže i sprchovou a vanovou baterii plánujeme od téže firmy.

Zde jsou některé starší návrhy malé koupelny:

zach01-m.jpg zach02-m.jpg

Malá koupelna (říkáme jí záchod) vyšla hrozně ‘nudlovatě’. Ta je určena pro přístup ze zahrady, je to taková ‘špinavá koupelna’ s vyzděnou sprchovou vanou, která by měla sloužit k umývání holínek a domácích zvířat. Tato koupelna asi nebude drahá, jen jsme si naběhli s umyvadlem. Okolo klozetu je málo místa, proto i umyvadlo muselo být malé, ale tzv. umývátka, jsou k ničemu, člověk si v nich ruce pomalu neumyje, zato hodně nacáká kolem. Hledal jsem hluboké umyvadlo s úzkým okrajem bez otvoru pro baterii, kterou jsem plánoval umístit na zeď. A našel jsem krásné umyvadlo firmy Kolo, ale na tu cenu se raději ani neptejte.

Obklady a dlažby jsme řešili až teď během vánočních svátků. Koupelnu považuji za definitivní (schází jen sprchové dveře), záchod se možná ještě trochu změní. Ani výběr obkladů není snadný, protože možnosti jsou neuvěřitelně široké. Tak alespoň jedna rada. Výrobci nabízejí obklady a dlažby v tzv. sériích (obkladačky, dlaždice, listely, bombáta, dekorační prvky…). Prvotním záměrem návrháře patrně bylo, aby se dlaždice ze série používaly společně - v jedné místnosti, nebo i např. na jedné stěně. Při výrobě se to ale asi nějak zvrtlo, takže tomu nesmíte věřit. Zejména obkladačky a dlaždice se vyrábějí odlišnými technologiemi a z různých materiálů, takže se k sobě nakonec vůbec nemusí hodit. Např. to, co jsme vybrali na stěny koupelny, je série Rako Orchidea, ale místo doporučených dlaždic z téže série jsme použili Rako Bufallo, tedy zcela jinou sérii, určenou spíše pro obývací pokoje, haly apod.

A na závěr několik obrázků z našich finálních návrhů:

koup06-m.jpg

koup07-m.jpg

zach03-m.jpg

zach04-m.jpg

Dodavatele koupelen jsme zatím nevybrali…