Neděle, Leden 3, 2010

100 Kuchyně

S volbou dodavatele jsme to měli celkem snadné. Kuchyň nám dodá a postaví jeden z našich budoucích blízkých sousedů, který vlastní firmu Dřevobyt spol. s r.o. Tato firma stavěla koupelnu i pro naše tachlovické příbuzné, takže máme kladnou referenci z opravdu důvěryhodného zdroje. I naše osobní jednání ve vzorkovně v Řeporyjích proběhlo k naší spokojenosti a předběžná cena nám připadá rozumná.

O co jednodušší byl výběr dodavatele, o to náročnější byl návrh kuchyně, který jsme si dělali sami. Možností je nepřeberně a je obtížné si představit, jak se nová kuchyně bude používat a jak bude fungovat, když je člověk zvyklý na tu současnou, která se do nového domu úplně implementovat nedá. A parametrů, které je potřeba dodržet je opravdu hodně: výhled na televizi v obýváku, snadný a rychlý vstup do obýváku, jídelního koutu a spíže, dostatečně velké pracovní plochy, vše po ruce u varné desky, zvýšený dřez, osvětlení a zásuvky, digestoř pod odtahem vzduchotechniky, místo pro mikrovlnku (nakonec jsme se rozhodli, že se obejdeme bez ní), umístění odpadkového koše, uspořádání a rozměry skříněk, velikosti šuplíků (vše podle plánovaného obsahu), barevné ladění skříněk a pracovní desky, jaký obklad na stěně, jaké sklo ve skříňkách, vzhled úchytek atd., atd., a v neposlední řadě je stále třeba myslet na cenu, která zde velice snadno může vybočit zcela mimo možnosti, zejména při výběru spotřebičů. Na následujících obrázcích jsou některé z našich návrhů:

kuch01-m.jpg kuch02-m.jpg
kuch03-m.jpg kuch04-m.jpg
kuch05-m.jpg kuch06-m.jpg

S návrhy kuchyně jsme začali už někdy v dubnu, když jsme vymýšleli první reálné dispozice domu a bylo potřeba ověřit, že se (alespoň nějaká) kuchyně do obývacího prostoru vejde. S několika návrhy přišel i náš architekt (viz články o studii), ale ty jsme nikdy nedotáhli až k vizualizaci. I když jsme je docela vážně posuzovali, v této oblasti jsme se s ním tak úplně neshodli. Jeho ‘kuchyňské ostrůvky’ a jiné podobné nápady nám vždycky nakonec přišli poněkud extravagantní a do našeho domu nevhodné. Teprve během vánočních svátků jsme se s Marcelou shodli na následující variantě:

kuch08-m.jpg

kuch09-m.jpg

Zbývá nám výběr spotřebičů a dalšího vestavěného vybavení kuchyně. Jedná se o ledničku s mrazákem, myčku, troubu, keramickou (chceme indukční) desku, digestoř a dřez s baterií. Vcelku se může jednat o investici ve výši několika desítek až stovek tisíc korun. A šetřit se moc nedá, protože v kuchyni stráví člověk (zejména Marcela) spoustu času a každá chyba (např. hlučná myčka nebo digestoř, složité ovládání varné desky, absence minutky na sporáku, absence signalizace otevřeného mrazáku apod.) by se tak hodně často připomínala. Zatím jsme vybírali na internetu a rozhodli jsme se, že patrně zvolíme výrobky jediné firmy (minimálně z toho důvodu, aby vypadali podobně). Do užšího výběry se dostala Mora, Gorenje a Whirpool. Mora vychází cenově velmi dobře, ale máme ji zafixovanou spíše jako výrobce sporáků a u myčky Mora se nemohu zbavit jisté nedůvěry. Musí následovat návštěvy v obchodech, ale asi to vyhraje Gorenje (nebo možná Whirpool).