Neděle, Leden 3, 2010

098 Dřevo v interiéru

Vždycky jsme chtěli, aby uvnitř domu bylo vidět, že je postaven ze dřeva, ale nějak se to nepodařilo do interiéru zakomponovat. Hodně jsme se k tomu v několika variantách blížili v obývacím prostoru, který je poměrně velký (bez výklenku pro jídelní kout asi 6×7.3 m), ale hlavně hodně vysoký (asi 4.3 m), takže nad hlavu by se vešlo ledacos. Přemýšleli jsme o sloupech, o vodorovných trámech apod., ale všechno vypadalo podivně. Nakonec zůstaly jen dva sloupy nad galerií nad vstupem na terasu, které si vynutilo statické řešení krovu:

sloupy-m.jpg

Naším architektem jsme se nechali přesvědčit, že ani podlaha obýváku nebude dřevěná (dlažba je praktičtější kolem kamen, nevyžaduje údržbu a může být pod ní podlahové topení), takže jsme si nakonec vymysleli, že alespoň strop obložíme dřevěnými podlahovými palubkami (podlahovými proto, že mezi prkny nejsou žádné drážky, takže vznikne hladká dřevěná plocha). Tmavší strop místnost opticky sníží a (myslíme si, že) příznivě ovlivní akustiku prostoru. Postupně jsme si ale začali uvědomovat, že toho dřeva bude v obýváku daleko více - kuchyň se skříňkami v imitaci dřeva, vestavěný jídelní kout, stůl, židle, schodiště na půdu a později také nějaké skříňky, konferenční stolek křesílka apod. a že bude problém zajistit, aby se dřevěné prvky k sobě barevně hodily. A navíc - tohle všechno by mělo být barevně sladěno ještě s dřevěnými rámy oken a s vnitřními dveřmi. Jevilo se to jako neřešitelný úkol.

Postupně jsme dospěli k tomu, že musíme najit někoho, kdo nám bude schopen dodat většinu uvedených prvků v jednom odstínu, tj. začali jsme hledat poměrně všestranného truhláře. Veškeré předchozí pokusy vybrat si dodavatele dveří se ukázaly být zbytečné. Přestože dýhované dveře (které jsme zpočátku chtěli) jsou krásné, barvu dýhy z ušlechtilých dřev lze napodobit zase jen výrobky z ušlechtilého dřeva a takovýmto postupem bychom se dostali k závratně vysokým cenám. Aby dveře byly stejné jako např. schodiště nebo obklad stropu, musejí být ze stejného materiálu, ze stejného druhu dřeva. Zvolili jsme smrk, protože v našich končinách levnějšího dřeva není. Je jasné, že výrobky ze smrku nebudou vypadat tak luxusně, jako výrobky např. z třešně nebo švestky, ale fungovat budou stejně a rozhodli jsme se, že se nám budou líbit.

Následovalo opět hledání na internetu, opět se zjištěním, že jen málo firem dokáže pokrýt všechny požadavky a ještě za dobré ceny. Nakonec jsme se rozhodli pro rodinnou firmu Plant-GM z Benešova, která dělá se dřevem úplně všechno od dveří přes schody a nový nábytek až po restaurování nábytku. Do Benešova jsme zajeli, o našich potřebách pohovořili a za pár dní nabídku obdrželi. Necháme si od nich udělat obklad stropu, dveře se zárubněmi, schodiště na půdu, stůl a vestavěnou lavici v jídelně a patrně i vestavěné skříně mezi zádveří a chodbu. Ceny jsou velmi rozumné, tak snad se dílo podaří - v tomto případě totiž žádné reference nemáme.