Neděle, Leden 3, 2010

096 Výběr oken

Překvapilo nás obrovské množství výrobců oken. Dřevostavbou bylo víceméně dáno, že okna budou dřevěná. I když je samozřejmě možné postavit dřevostavbu s plastovými okny, je nám to tak nějak proti srsti, máme pocit, že plastová okna patří do paneláku (ve kterém je spokojeně máme). Ale ani s vyloučením ‘plasťáků’ se možnosti výběru nijak výrazně nezjednodušují. Když totiž vyloučíte různá dřevohliníková okna a jiné speciality vyšší cenové kategorie, zbudou vám jen výrobci tzv. eurooken. Eurookna jsou daná normou a všichni výrobci (jak se zdá) je vyrábí stejná. Nenapadá mne žádný parametr, který by výběr oken zjednodušil.

Pokud ale dům nestavíte sami (což se u dřevostavby dost doporučuje), vybraný dodavatel vám výrobce oken poradí, lze dokonce napsat, že vám ho vnutí. Musíte se na to dívat jako na projev určité prověřené a fungující spolupráce, konec konců i záruku za okna nese dodavatel domu a je v jeho zájmu, aby okna splňovala všechny požadavky (nejen vaše, ale i další o kterých vůbec nepřemýšlíte).

Takže jsme se moc nebránili, byla to spíše úleva. Dostali jsme na výběr dva výrobce oken a vybrali jsme si Agát ze Semil. Tomu samozřejmě předcházela návštěva v obou firmách a následné nabídky. Ceny byla téměř shodné, takže jsme nakonec dali přednost firmě, se kterou se nám lépe komunikovalo. Přesně řečeno, paní s Agátu s námi průběžně komunikovala, kdykoli jsme měnili poptávku nebo se jen chtěli na něco zeptat, zatímco z druhé firmy jsme se už žádné odezvy nedočkali. Takže výběr byl nakonec docela snadný. Opravdu netuším, zda v pozadí nemohou být nějaké zájmy Penatusu, ale myslím si, že ne.

Málokdo si uvědomuje, že součástí dodávky oken jsou také vchodové dveře a také dveře na balkón, v našem případě na terasu. Dveře jsou výrazně dražší než okna. My budeme na terasu vstupovat proskleným portálem vysokým až do stropu (zde asi 2400 mm). Polovina portálu bude pevná (nebude se otevírat) a druhou polovinu budou tvořit dveře. Ty se provádějí v podstatě ve třech variantách:

Obyčejné otevíravé dveře
To je nejlevnější varianta, ale křídlo, je-li široké (a to většinou je), překáží, navíc je mezi podlahou domu a terasou poměrně vysoký a složitý práh, který se špatně čistí. Cena celého portálu v tomto provedení je v našem případě cca 29 tisíc Kč.

Otevíravé posuvné dveře
Tyto dveře jsou posuvné, takže křídlo nepřekáží. Práh je nižší, ale stále velmi členitý a nehezký. Takovýto portál by v našem případě stál cca 47 tisíc Kč. Po vyzkoušení jsme ale oba tuto variantu jednoznačně vyloučili. Dveře se otevírají takovou velikou pákou a je nutné je zvláštním způsobem nadzdvihnout a posunout směrem k sobě mimo rovinu dveří a pak teprve je možné je odsunout na stranu vedle pevné části portálu. Opravdu to není jednoduché a při exkurzi v jednom domě jsme byli svědkem situace, kdy si se zavřením dveří neporadil ani chlap (byl to náš architekt…).

Bezbariérové posuvné dveře
Je to nejdražší varanta - cca 60 tisíc Kč, ale po několikaměsíčním váhání jsme se pro ní rozhodli. Dveře pojíždí v kolejnici uvnitř domu vedle pevné části portálu a ovládání je tak snadné jako posunout židli ke stolu. Navíc práh je téměř v úrovni podlahy, má jednoduchý tvar a snadno se čistí. Nevýhodou těchto dveří je nižší tepelná izolace kolem prahu. Je obvyklé, že se v zimě před ně pokládá srolovaná deka, aby od nich nešla zima na nohy.

Až budete vybírat okna, dobře zvažte, zda nemohou být fixní. Fixní okno může stát třeba o 30% méně, než stejné okno otevíravé. Musíte si ale uvědomit, že okna vyžadují údržbu. Nemám teď na mysli jejich mytí, ale jednou ze jeden nebo dva roky (výrobce uvádí dvakrát za rok) by se měla natírat jakýmsi ochranným prostředkem. Prostě občas musíte mít k oknu přístup z obou stran. Navíc - v každé místnosti by mělo být alespoň jedno okno otevíravé i v případě, že budete větrat vzduchotechnikou - co když někdy nepůjde proud? Nezapomeňte také, že fixní okno vypadá úplně jinak, jeho rám je o poznání subtilnější než rám okna otevíravého.