Čtvrtek, Prosinec 31, 2009

012 Prvotní představy

To, co jsem dosud o dřevostavbách napsal je asi vše, co jsme si předem nastudovali a z čeho jsme vycházeli při výběru dodavatele. Byl asi tak únor 2009 a Marcela našemu záměru ještě úplně nevěřila, takže počáteční průzkum byl víceméně na mě. Strávil jsem mnoho hodin na internetu hledáním firem, které se dřevostavbami zabývají. Překvapilo mne, kolik jich je. Většinou měly pěkně udělané webové stránky a všechny působily velmi profesionálně. Abych se nemusel zabývat všemi firmami, které jsem nalezl, vyloučil jsem ty, které montovaly předem připravené panely (později jsme si u některých ověřili, že montáž velkou technikou je na našem pozemku nereálná) a ty, které měly sídlo na druhém konci republiky (je zajímavé, kolik dřevěných firem sídlí třeba na severní Moravě…). Zbylo mi asi třicet firem, kterými jsem se začal zabývat hlouběji.

Snažil jsem se z obsahu stránek vyčíst cosi o charakteru představitelů firmy a o jejich spolehlivosti (jaká utopie!). Seznamoval jsme se s historií firem, zkoumal jsem, co kdo postavil, jaké jsou dispozice typových domů, jaká je ochota k úpravám typových dispozic a ke zcela individuálním projektům (jakým, jak už jsem správně tušil, bude ten náš). Kontroloval jsem údaje v živnostenském rejstříku a v obchodním rejstříku firem. Pátral jsem po informacích o používaných stavebních systémech a snažil jsem se posuzovat různé individuální přístupy. Dále jsem se pídil po parametrech, které by mě pomohli provést nějaké úvodní finanční rozvahy. Postupně jsem svůj seznam potenciálních dodavatelů zúžil asi na patnáct firem.

Na základě tohoto průzkumu jsme dospěl k několika zcela mylným závěrům:

  • s výběrem dodavatele nebude žádný problém, všichni nám vyjdou vstříc s otevřenou náručí a postaví, co nám na očích uvidí
  • vybereme jediného dodavatele, který postaví dům na klíč (studie, projekt, přípojky, základy, hrubá stavba, terénní úpravy, zpevněné plochy, koupelny, kuchyň, podlahy, vestavěný nábytek apod.). My se za tři měsíce prostě jen nastěhujeme do hotového, Marcela pověsí záclony a budeme bydlet.
  • cena bude solidní, v běžně uváděném rozpětí od 18 do 30 tisíc Kč za m2 (dodavatel domů z bedniček od pancrfaustů posunul spodní hranici na 13 tisíc Kč), navíc redukovaná nedostatkem práce v období krize

Všechno vypadalo velmi jednoduše. Vypracoval jsem poptávku, ve které jsem celkem jasně písemně i graficky specifikoval, co máme a co chceme a potřebujeme a tu jsem pak postupně odeslal vybraným firmám mailem, některým i písemně. Dosud nevím, zda to vůbec mělo nějaký smysl. Paradoxní je, že jsme si nakonec vybrali dodavatele, který patrně mou poptávku ani nečetl a dokonce jsme od něho v této fázi výběru ani žádnou nabídku nedostali. Naše prvotní představy a požadavky byly natolik nepřesné (až naivní!), že musím smeknout klobouk před těmi firmami, které se jimi vážně zabývaly a nabídku pro nás připravily.