Pondělí, Prosinec 28, 2009

006 Hurá, vejdeme se

Mou velikou starostí bylo, jak na tak úzký pozemek dům umístit, resp. jaký dům umístit na tak úzký pozemek. Chvíli jsem uvažoval o zastavění dolní části zahrady, kde je pozemek širší, ale tím bychom vlastně znehodnotili celou zahradu, protože od ulice by se k domu přes celý pozemek táhla zpevněná cesta pro auto (v té době jsme ještě uvažovali o garáži v domě). Bylo nutné dům navrhnout blízko ulice. V místě, kde mohl začínat, byl pozemek široký asi 12.5 metru.

parcela-m.jpg

Na internetu jsem nastudoval, jak je to s odstupem domu od hranice pozemku. Všechno řeší vyhláška č. 501/2006 Sb. v paragrafu 25. Zákon vlastně nepředepisuje vzdálenost od hranice pozemku, ale vzdálenost mezi sousedními rodinnými domy. Ta je stanovena na 7 metrů, ale ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být snížena až na 4 metry (a není k tomu třeba souhlas souseda, je to věc stavebního úřadu). Mlčky se předpokládá, že hranice povede uprostřed této odstupové vzdálenosti, ale asi to není nutné, pokud by se sousedé dohodli jinak.

polohadomu-m.jpg

Protože jsem chtěl, aby podél domu bylo možné autem, nebo nějakou zahradní technikou projet dolů na zahradu, uvažoval jsem po jedné straně domu mezeru 3.5 metru a po druhé straně mezeru 2 metry. A tak jsem začal vymýšlet dům, který by včetně stěn byl široký 7 metrů. A to byl fakt oříšek - ale o tom v dalším článku. Důležité je, že po pár pokusech jsem usoudil, že se na pozemek vejdeme.