Pátek, Září 30, 2011

313 Sahara

(srpen, září 2011)

Jak už jsem psal, zahrádku jsme se rozhodli svěřit odborníkům a to včetně hubení plevele. Přestože sami už jsme si dávno koupili Roundup (asi nejznámější a nejpoužívanější totální herbicid), dosud jsme k němu přistupovali opatrně jako k nějaké těžce jedovaté a velmi nebezpečné bojové látce a zdráhali jsme se ho používat, nemaje patřičné ochranné pomůcky, zejména gumový oblek s kapucí, masku a dlouhé gumové rukavice. Naše obavy rozptýlil zahradník, který dorazil jen v tričku a krátkých kalhotách, na záda nasadil batoh z nádrží Roundupu a postříkal celou zahradu bez jakékoli další ochrany. Práce mu šla od ruky, bylo vidět, že plevel nehubí poprvé a přestože se celou dobu pohyboval v oparu produkovaném rozstřikovačem (bylo docela větrno), žádné puchýře mu na kůži nenaskákaly a i po akci se očividně těšil dobrému zdraví.

V ten den jsme měli krásně zelenou zahrádku. Trávy na ní bylo sice poskrovnu, zato plevel nejrůznějšího druhu se uspokojivě rozrůstal. Kdysi na hromadách hlíny bujel především svlačec a jevil se být zcela nevyhubitelný. Prohazováním se kořeny svlačce (které údajně prorůstají až do hloubky několika metrů) rozlámaly na krátké kousky, které jsme s prosetou hlínou rozvezli po celé zahradě. Z každého takového kousíčku pak vyrostla nová rostlinka a svlačec byl všude. Později se ale ukázalo, že jiné plevele jsou mnohem agresivnější, svlačec ustoupil a dominovali jiné druhy, obzvláště dobře se dařilo jitroceli a různým druhům bodláků. Zkrátka - zdálky mohla zelená zahrádka vypadat docela pěkně, ale do té zeleně bych si nikdy nelehl.

Postřik Roudupem se zdál několik dní zcela neúčinný. Pak začala zelená barva světlat a žloutnout. Rostliny polehávaly jako po prudkém krupobití, najednou se zdálo, že nějak ubývají, že už jich jenom polovina. Pak zkáza nabrala rychlé obrátky a všechno zhnědlo a uschlo skoro ze dne na den. Na následujících obrázcích je naše zeleň těsně před hubením, po 5, po 10 a po 14 dnech (fotky jsou skládány ze dvou na panorama, ale nic moc…):

31301m.jpg 31302m.jpg
31303m.jpg 31304m.jpg

A totální Sahara je vidět na fotkách ze dne, kdy zahradníci přijeli tvořit novou zahrádku (asi po 4 týdnech):

31305m.jpg 31306m.jpg