Sobota, Duben 3, 2010

124 Koordinace

Postupně mi dochází, proč dodavatele rádi dělají jen hrubou stavbu a do kompletací se jim moc nechce. Ten důvod je koordinace prací. Dokud se stavěla hrubá stavba a makala jen pracovní četa Penatusu, probíhalo všechno rychle a přehledně. S nástupem profesí nastaly zmatky. Většinou nebylo jasné kdy kdo nastoupí, takže občas se na stavbě sešlo více profesí a navzájem si tak trochu překážely. Tím nechci říct, že by v důsledku toho něco dělali špatně, ale vedlo to k určitému chaosu, na který jsou ovšem všichni (až na mne) zřejmě zvyklí.

Zatímco hrubá konstrukce domu se staví třeba tři měsíce, profese trvají řádově dny a je tedy jasné, že dodavatel domu musí řešit profese subdodávkami. Zejména malé firmy by instalatéry, elektrikáře apod. trvale neuživily. Profesanti pracují pro více firem a stavbyvedoucí je musí předem domlouvat, čekat až jinde skončí a přizpůsobovat jim dění na stavbě. Většinu prácí navíc nelze provést najednou, profesanti musí dát prostor jiným profesantům a na stavbu se vrací několikrát, což vše ještě více komplikuje. Proto dodavatelé obvykle koordinují stavbu jen s těmi nejnutnějšími profesemi. Čím více profese souvisí s dokončováním domu, tím složitější bývá jejich koordinace a tím více se jí dodavatel vyhýbá.

Sami si to dost užíváme (a ještě budeme užívat) při plánování kompletací - dlažby, obklady, koupelny, kuchyň, terénní úpravy, plot, zabezpečení apod. Nejsložitější jsou asi dlažby a obklady a ty souvisí s koupelnami a kuchyní. Dodavatel by samozřejmě potřeboval přijet a udělat všechno najednou, ale to je vyloučeno. Nejprve musí udělat dlažbu a obklad v technické místnosti, aby vzduchaři mohli instalovat rekuperační jednotku a všechnu ostatní technologii. To se ale dá udělat až po sádrokartónech. Zděný sprchový kout by se měl postavit před sádrokartóny, aby byl ukotven do rámové konstrukce domu. Vana se instaluje a obezdívá až po sádrokartónech. Obklad stěny za kuchyňskou linkou se bude dělat až po instalaci kuchyňské linky, ale tu nelze instalovat, dokud nebude hotova dlažba podlahy v kuchyni. Aby se v kuchyni dala pokládat dlažba, musí jiný dodavatel nejprve instalovat podlahové topení. To by nejraději položil v celém domě najednou (i v koupelnách), ale nemělo by se po něm moc chodit. Jezero ve sklípku a před ním začíná stavbě vadit, nelze např. osadit zárubeň a dveře do sklípku. Už jsme sjednávali odvodnění, ale stavbyvedoucí nechce bourat lešení, které potřebuje pro fasádu. Sokl pod fasádou je nutné izolovat polystyrénem a zkrášlit marmolitem, ale to se předtím se musí odebrat zemina podél základových stěn, ale to nelze udělat dokud kolem domu stojí lešení. Dodavatel zabezpečení čeká, až se budou dělat sádrokartóny. Musíme mu dát včas vědět, aby ve vhodnou natahal svoje dráty, protože zatím má strach, že by mu je někdo poškodil. Když ten správný okamžik prošvihneme, pod sádrokartóny už se nedostane.

Takových závislostí a nutností dodržovat všelijaké požadavky a postupy je spousta a není úplně jednoduché udržet to všechno pod kontrolou. Občas to docela ‘leze na mozek’. Když se koordinace nedaří, stavění se protahuje. Nejlepší by bylo, aby všichni profesanti byli trvale na stavbě a čekali, až na ně přijde řada. Mohli by jen tak sledovat, jak ostatní makají a nebo by si dali na půdě šlofíka. Pak by všechno šlo rychleji. Ale nás naštěstí čas tolik netlačí a občas si musíme říkat, že vlastně o nic nejde. Když se něco nepodaří dobře zkoordinovat, tak se to prostě udělá později. Nejhorší smrt je z vyděšení…