Čtvrtek, Březen 18, 2010

118 Profese

Jednotlivým profesím se budu věnovat v některých dalších článcích, ale teď cítím nutkavou potřebu napsat o nich něco souhrnného. Zatímco stálá montážní parta si za ty dva měsíce stavby získala mou důvěru, nejsem si jist, že profesantům se to vůbec někdy podaří, zatím se mi zdá, že se o to ani moc nesnaží.

Práce profesí měly začít (a malinko začaly) tzv. velkou koordinační schůzkou, Penatus používá zkratku VKS. Její pravý význam mi zůstává poněkud utajen, možná probíhá jinak se standardními investory, ale v našem případě to byla docela fraška. Domníval jsem se, že VKS organizuje a řídí stavbyvedoucí, že všichni profesanti předem dostanou potřebnou dokumentaci (zejména koordinační výkresy, které jsou součástí montážní dokumentace), že všichni budou mít dokumentaci prostudovanou a že na VKS se budou řešit pouze nejasnosti a případné kolize jednotlivých vedení a instalací. U nás probíhalo vše zcela chaoticky, profesanti viděli dokumentaci poprvé na VKS a hrozně spěchali, profese VZT (jak příznačné!) se vůbec nedostavila. Pro každou profesi jsme připravili sadu výkresů a zprávu, která rekapitulovala naše požadavky, každému bylo vše jasné a schůzka brzy skončila.

Mám dlouholeté zkušenosti se psaním manuálů pro počítačové programy a s podporou uživatelů těchto programů a dobře vím, že přestože skoro každý uživatel vyžaduje ke svému programu tištěnou příručku, ve skutečnosti jí otevře jen v okamžiku největšího zoufalství a beznaděje, aby jí záhy zavřel a volal technickou podporu. I geniálně napsané manuály je k ničemu, protože uživatelé je nečtou. Nikdy by mne nenapadlo, že podobně to funguje i při stavbě domu.

Jako první nastoupili vzduchaři, kteří budou dodávat také solární panely a budou instalovat i integrovaný zásobník tepla s napojením na koupelnové topné žebříky. Zcela ignorujíce koordinační výkresy montážní dokumentace i naše podklady, položili vzduchaři podlahové kanálky VZT částečně podle osm měsíců starého a neplatného projektu, částečně podle vlastního uvážení. Naprostým vrcholem bylo, že jednu z vyústek umístili přesně do osy dveří na terasu, aniž by se jim to zdálo divné. Mimo to připravili trubky k topným žebříkům jiné šířky a na jiné místo, něž jak jsme zadali. Vůbec se nepozastavili nad tím, že vedení jednoho podlahové kanálku zcela vylučuje možnost využít podlahovou gulu tak, jak jsme nakreslili. Kdo dřív přijde, ten dřív mele a - po mě potopa. Nevyřešený stále zůstává problém upevnění trubek od solárních panelů - svorky svírají izolaci kolem trubky tak těsně, že izolace nutně ztrácí svou schopnost izolovat a vysoká teplota zahřáté kapaliny se bude přenášet do svorek a vrutů a elektrického kabelu, který je veden souběžně s trubkami. Vzduchaři se od svého prvního ‘nájezdu’ zatím neukázali.

11801m.jpg 11802m.jpg 11803m.jpg

Přestože jsem všechny profesanty žádal, aby mi dali vědět, kdy začnou pracovat, abych mohl včas přijet, práce sledovat, případně včas zachytit případné chyby a problémy, dosud se nikdo neobtěžoval. A tak jsem zastihl vodaře, kteří už končili rozvody v koupelnách, aniž by tušili, že podlaha zde bude o 10 mm níže než jinde v domě. Tvářili se nedůvěřivě a ukřivděně, ale zase se muselo předělávat.

Na stavbě pracovali ještě komínáři, klempíři, nějaká partička izolovala střechu podlahy pod terasou, jiná dnes vylévala podlahy. Práce stálé montážní čety se pomalu chýlí ke konci a tím pádem také končí ta relativní pohoda. Už vidím, že budu hodně vzpomínat na ty uplynulé dva měsíce, kdy se všechno dělo podle montážní dokumentace a řešení problémů bylo snadné. Čeká nás období jednání s mnoha lidmi různých povah, se kterými nebude čas navázat nějaký bližší kontakt, kteří budou mít tendenci dělat si svou práci po svém a kteří většinou manuály nečtou. Přestane pohoda a začne dřina, cítím, že aby všechno proběhlo jakž takž hladce, budeme se muset všeho účastnit mnohem intenzivněji než dosud. A přiznávám, že trochu se toho bojím.