Pondělí, Únor 1, 2010

112 Velké nosníky

Aby dům byl postaven podle našich představ, obsahuje dva opravdu veliké a těžké lepené nosníky (lepené proto, že z jednoho kusu dřeva se takový nosník vyrobit nedá). Během příprav jsme očekávali, že nás Penatus bude tlačit do jiného řešení, ale všichni byli k našim požadavkům velmi tolerantní. Jedině projektant Penatusu se snažil o jiný přístup, ale nakonec jsme ho přesvědčili.

První nosník má průřez 140/460 mm a je dlouhý asi 6 metrů. Podpírá celý západní štít domu od jídelního koutu ke sloupu, který stojí na zahradě pod schodištěm z terasy. Díky tomuto nosníku jsme mohli z projektu odstranit sloup, který by procházel podlahou terasy a dost by na terase překážel. Tento původní sloup, který by začínal na základové patce ve sklípku a podepíral by pod střechou vrcholovou vaznici, byl nahrazen komickým sloupkem nahoře nad sloupy v interiéru (bude skrytý ve stropě).

Druhým, ještě větším prvkem, je vrcholová vaznice, která podepírá hřeben střechy po celé její délce. Vrcholová vaznice musela být vyrobena jako dva samostatné nosníky, které se spojovaly až na stavbě. Vaznice má průřez 140/360 mm a díly jsou dlouhé 7,7 a 10,8 metrů. Vaznice je podepřena pěti sloupky a staticky tvoří spojitý nosník o čtyřech polích s konzolami na obou koncích. Největší rozpětí je v poli nad obývacím prostorem - skoro 6,5 metrů. Díky vaznici může být obývací prostor bez jakýchkoli vnitřních podpor.

Montáž prvního nosníku jsme neviděli. I přes jeho očividnou mohutnost se ho podařilo na podpory umístit manuálně, bez jeřábu, pouze pomocí svalů čtyřech šikovných montážníků.

11201m.jpg 11202m.jpg

Na montáž vrcholové vaznice byl jeřáb nutný. Montáž probíhala v celkem mírném větru, ale stejně vaznice zavěšená na háku docela nebezpečně rotovala. Vše ale proběhlo bez problémů, jakoby takovou práci montážníci prováděli denně. Obdivuji jejich klid a souhru, každý dělá, co je potřeba, bez jakéhokoli dohadování a zmatků. Obě části vaznice dosedly zcela přesně na svá místa na podporách a slepit a sešroubovat jejich vzájemné přesahy byla hračka. Kdo umí, ten umí, kdo neumí ten čumí (a to jsem já…).

11203m.jpg 11204m.jpg
11205m.jpg 11206m.jpg

Začíná se rýsovat tvar celého domu.

11207m.jpg 11208m.jpg

Galerie1 - Galerie2 - Galerie3 - Galerie4