Pátek, Leden 8, 2010

104 Předání stavby Penatusu

DNES. S hrdostí a nadšením píši toto slovo, neboť poprvé a snad ne naposledy budu popisovat to, co se stalo právě DNES. Dohnal jsem přítomnost a minulost budu postupně doplňovat.

Takže DNES (8.1.2010) ráno jsme předali stavbu Penatusu. Já a Marcela jsme si vzali dovolenou, synek Petr byl s námi, před vánoci se vrátil ze studijního pobytu v Číně a stavbu dosud neviděl. Za protistranu byl přítomen stavbyvedoucí pan Hromas, druhý stavbyvedoucí pan Strejček, který na naší stavbě bude pracovat (fakticky stavbu povede) a ještě jeden pracovníček. Zjistili jsme stav vodo a elektroměru (spotřebu bude zpětně platit Penatus) a provedli zápis do stavebního deníku. Penatus nastoupí v pondělí a bude pracovat v zajímavých cyklech vždy od pondělí do úterý příštího týdne (včetně víkendu) s následujícím volnem od středy do neděle (v tomto jejich volnu budou později pracovat profesanti - elektro, instalatér apod.).

Už od prvních jednání v Penatusu někdy v červnu loňského jsme měli obavy z dostatečného zabezpečení našeho pozemku. Penatus vyžadoval plot vysoký 180 cm. Z toho ustoupili, sehnal jsem si totiž pojistné podmínky, kde takový plot podmiňoval škody nad 50 tisíc Kč ovšem ještě s tím, že by mimo pracovní dobu byla zajištěna permanentní ostraha hlídačem nebo psem - to samozřejmě nikdo zajišťovat nebude. Pro škody pod 50 tisíc stačí plot 160 cm, což snad máme.

Pro spodní stavbu jsme poněkud upravili vrata - odřízli jsme sloupek mezi vrátky a vraty, vrátka jsme přišroubovali k jednomu vratovému křídlu a vrata jsme zamykali pomocí řetězu, protože mezi křídly byla mezera po chybějícím sloupku. Tím jsme zabezpečení zase poněkud snížili, mezerou mezi křídly by se asi hubenější člověk bez potíží protáhl. Vrchol nastal ovšem VČERA. Volal mi stavbyvedoucí spodní stavby, že byli v Tachlovicích a odbednili konzolu desky a základové patky. Vrtalo mi hlavou, jak se na pozemek dostali, klíče mi totiž při předání stavby vrátili a navíc zámek zrezivěl, takže jsme ho museli nahradit jiným. No, hádejte jak si poradili? Prostě vrata i s řetězem vysadili z pantů, udělali, co potřebovali a vrata nasadili zase zpátky!

Ale naše obavy byly zbytečné. Za strany Penatusu již nebyly žádné přiměřené ani nepřiměřené požadavky. Přivezli si vlastní řetěz s kódovým zámkem a všechno proběhlo v pohodě. Když jsme je upozorňovali na možnost vysazení vrat, nepovažovali to za žádný problém, prý nad panty něco přivaří, ale nakonec i nad takovouto úpravou mávli rukou, protože - co kdyby nakonec i oni potřebovali vrata vysadit…